استیون پال جابز معروف به استیو جابز از برجستهترین کارآفرینان جهان به شمار میرود که به جهت تاسیس شرکت اپل شهرت فراوان دارد. وی مدیر ارشد اجرایی شرکت رایانهای اپل و یکی از چهرههای پیشرو در صنعت رایانه محسوب میشود که به نوشته نشریه فوربس در ۲۰۱۱ میلادی به عنوان ۳۷ مین فرد ثروتمند آمریکا لقب گرفتهاست.
استیو جابز یک جمله معروف دارد که می گوید: این که ثروتمندترین مرد خوابیده در قبرستان باشم، برایم اهمیتی ندارد. من هدفم این است که وقتی شب سرم را بر روی زمین می گذارم، به خودم بگویم امروز یک کار خیلی عالی انجام دادم. در ادامه به بخش های مهم زندگی و اندیشه های این کارآفرین و بنیانگذار اپل پرداخته ایم.
مجسمهٔ استیو جابز در بوداپست مجارستان
زندگی نامه استیو جابز
استیو جابز در ۲۴ فوریه ۱۹۵۵ میلادی در سانفراسیسکو به دنیا آمد. پدرش عبدالفتاح جان جندلی اصالتی سوری و مسلمان داشت، مادرش خوان کارول شیبل و اصالتی آلمانی و سوییسی داشت. زمانی که استیو به دنیا آمد، پدر و مادرش ۲۳ ساله و هر ۲ دانشجو بودند و به دلیل برخی مشکلات، پدر و مادر استیو به این نتیجه رسیدند که نمی توانند او را بزرگ کنند!
در نهایت پل رینهولد جابز و کلارا هاگوپیان، استیو را به فرزندخواندگی پذیرفتند. استیو این زن و مرد را به عنوان پدر و مادر واقعی خود می شناخت. پل پدر استیو که یک مکانیک ماهر کارخانه ساخت لیزر بود، همیشه او را تشویق می کرد که در گاراژ با وسایل الکتریکی کار کند. همین تشویق و تجربه باعث شد تا استیو بعدها به الکترونیک علاقه مند شود.
خانه پل و کلارا جابز در لُسآلتوس در جنوب خلیج سانفرانسیسکو. استیو جابز شرکت کامپیوتری اپل را همراه استیو وازنیک و رونالد وین در پارکینگ این خانه بنیان نهاد.
استیو جابز در یک مدرسه معمولی در کالیفرنیا درس خواند و بعد وارد کالجی در اورگو شد. دوره تحصیلی جابز همیشه با نمرات عالی در امتحانات همراه بود و وی در زمینه علم آموزی استعدادهای زیادی از خود نشان می داد. با این حال با تحصیلات رسمی سر سازگاری نداشت و همیشه معلمانش می گفتند، دانش آموزی است که نمی شود، چیزی به آن یاد داد. سرانجام در ۱۹۷۲ میلادی از دبیرستان هومستید در کالیفرنیا فارغ التحصیل شد.
استیو وارد کالجی به نام رید در شهر پورت لند ایالت اورگن شد. سپس در یک دوره خوشنویسی در کالج ثبت نام کرد. او پس از گذشت یک نیمسال تحصیلی از کالج انصراف داد اما پس از انصراف نیز در کلاس های خوشنویسی شرکت می کرد. بعدها خودش می گفت این کلاس یکی از مهم ترین چیزهایی بود که برای فونت ها و طرح های حروف اپل از آن کمک گرفته است.
استیو جابز و اختراع اپل
نخستین کار رایانه ای جابز مربوط به زمانی می شود که برای شرکت کامپیوتری آتاری کار می کرد. در طول این دوره کار بود که جابز با استیو وزنیاک آشنا شد. فردی که به شدت مورد تحسین جابز قرار گرفت و در اغلب مکان ها از او یاد می کند. در ۱۹۷۹ میلادی وزنیاک نخستین رایانه اپل ۱ را اختراع می کند. استیو جابز، وزنیاک و رونالد وین بعد از این اختراع، روی کامپیوترهای اپل کار کردند. در اوایل کار رایانه های اپل از گاراژ منزل پدری جابز به فروش می رسیدند. در چند سال کامپیوترهای اپل به سرعت پیشرفت کردند و استفاده از آن ها رایج شد تا جایی که در بازار رایانه های خانگی، اهمیت زیادی پیدا کردند.
جابز در ۱۹۸۴ میلادی، نخستین مکینتاش را طراحی کرد. مکینتاش نخستین رایانه خانگی بود که از ارتباط گرافیکی استفاده می کرد و از لحاظ تجاری هم بسیار موفق بود. بعد از نوآوری هایی که استیو جابز در اپل داشت، اختلافات زیادی میان او و دیگر کارکنان اپل ایجاد شد. یک سال بعد جابز پست مدیریتی خود را واگذار کرد و از اپل استعفاء کرد.
بعدها وی درباره این اتفاق می گوید: استعفاء دادن از اپل یکی از بهترین اتفاقاتی بود که افتاد.
استیو جابز هنگام معرفی آیفون ۴ به دمیتری مدودف نخستوزیر و رییسجمهوری سابق روسیه
کتابها و فیلمها با موضوع استیو جابز
تاکنون کتابهای زیادی در خصوص زندگی و تلاشهای استیو جابز منتشر شده است که از میان آنها میتوان به کتابهای بیوگرافی نوشته والتر ایزاکسون در ۲۰۱۱ میلادی و کتاب بیوگرافی نوشته کارن بلومنتال در ۲۰۱۲ میلادی اشاره کرد.
در ۲۰۱۵ میلادی هم کتابی به نام تبدیل شدن به استیو جابز به وسیله Brent Schlender و Rick Tetzeli به رشته تحریر در آمده است.
اثر ایزاکسون به خاطر سوژه اصلیاش بارها به وسیله تیم کوک، مدیر عامل بعدی اپل پس از استیو جابز مورد انتقاد قرار گرفته است.
فیلمهایی الهام گرفته از زندگی استیو جابز ساخته شدهاند که از میان آنها میتوان به فیلم جابز (Jobs) در ۲۰۱۳ میلادی اشاره کرد که اشتون کوچر در آن به ایفای نقش پرداخته است. فیلم دیگری در ۲۰۱۵ میلادی به نام استیو جابز با بازی مایکل فاسبندر و کارگردانی دنی بویل، ساخته شده است.